Stenslag

Stenslag1.jpg Stenslag2.jpg

Red ruden efter stenslag

Smak! Et lille smæld og forruden er skadet. Stenslag fra småsten eller andet sker uundgåeligt for alle på et tidspunkt, og ofte kan ruden reddes med en reparation.  
 

Den lille knasende lyd af et flyvende objekt, der rammer en bilrude, er aldrig rar. Stenslagets størrelse og placering har betydning for, om det er nødvendigt at skifte ruden eller nok at reparere den. I så fald er det vigtigt, at stenslaget ikke forstyrrer udsynet og ikke når at ’løbe’, så ruden revner. Det samme gælder, hvis bilen skal kunne gå igennem syn. En synsvirksomhed kan altid vurdere skadens omfang.

Høje krav ved udskiftning
Ofte er det forruden, der får stenslag, og det er billigere at reparere den end at udskifte den. På nyere biler er mange sikkerhedsforanstaltninger integreret i frontruden, og det stiller derfor store krav til udskiftning. En forrude bør altid blive udskiftet af en professionel montør, der kan kalibrere ruden korrekt før og efter monteringen, så den bevarer sine egenskaber.
 
Både af hensyn til sikkerhed og for at beholde garanti på bilen, er det også vigtigt, at en ny rude lever op til producenternes OE-krav. Desuden er både specifikke temperaturforhold på værkstedet, specialværktøj og særlig lim en betingelse for et korrekt udført arbejde. Kun PU-baseret lim lever i dag op til OE-specifikationer.

Værksteder reparerer nemt ruden
Heldigvis er det ofte nok at få ruden repareret, især hvis det bliver gjort, så snart skaden er sket, så hullet ikke når at ’løbe’, og ruden revner. Et rudeplaster sikrer mod, at der kommer vand eller snavs ned i skaden, så det er smart at have i bilen til selv sætte på, indtil et værksted kan klare selve reparationen.
 
Værkstedet reparerer ruden ved at hælde en speciallim i skaden og lade den hærde ved hjælp af UV-lys. Det er hurtigt overstået, og over 1.000 værksteder i landet har professionelt uddannede montører via Ruderep.dk, der har eksisteret siden 2012 og er en del af FTZ.
 
På FTZ Akademi bliver der også løbende uddannet specialister i rudereparation og rudeskift, og både det værktøj og de materialer, der bliver brugt, samt selve ruderne fra FTZ lever op til alle OE-krav. Stenslag og skader sker, men der er heldigvis hjælp at hente.
I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net