Sikkerhedsdatablade

Mekaniker 2.jpg Mekaniker viden.jpg

Vær sikker før skaden sker

På et autoværksted bliver der brugt masser af kemi, og derfor er det vigtigt at være på forkant med sikkerheden. Dels så enhver kan finde den nødvendige information, hvis skaden sker, og dels så de lovmæssige krav er opfyldt, hvis Arbejdstilsynet kikker forbi.
Enhver mekaniker bruger en del af sin dag med en bil over sig. Mens liften holder bilen oppe, vil tyngdekraften sørge for, at alt andet søger nedad. Også den kemi der bliver brugt; kølervæske, bremsevæske, kobberfedt, diverse kemiprodukter og andre stærke sager. Derfor er det en rigtig god idé at vide lidt om indholdet.

Det er også lovpligtigt at vide besked. Eller i hvert fald at have adgang til viden om hvert eneste kemiprodukt, der bliver anvendt og opbevaret på værkstedet. Producenterne har pligt til at udarbejde et sikkerhedsdatablad for hvert produkt. Her står, hvad produktet indeholder, hvordan det skal anvendes, og ikke mindst er der instrukser om førstehjælp, hvis uheldet skulle være ude.

Hav altid den nyeste version
Nogen er godt forberedt og har alt sat i system. Andre handler på bagkant. Det gælder også i håndteringen af de umiddelbart ikke så spændende sikkerhedsdatablade, for hvem går lige og husker på dém? Det gør Arbejdstilsynet, og derfor skal der være styr på dem. På hvert eneste kemiprodukt værkstedet har, skal der være opbevaret et sikkerhedsdatablad samme sted som produktet, så det altid er tilgængeligt. Det tjekker Arbejdstilsynet ved besøg.

Det er ikke nok én gang at havde hentet et sikkerhedsdatablad for det produkt, der bliver anvendt, for sikkerhedsdatablade bliver ofte opdateret med ny og vigtig viden. Derfor er det både sikkerhedsmæssigt ansvarligt og et lovkrav at have den opdatering, der matcher den aktuelle udgave af produktet. Selv emballagestørrelse kan gøre en forskel.

Gør det automatisk og nemt
Alle kemivarer i FTZ’s webkatalog har naturligvis et sikkerhedsdatablad, og hver gang der er en opdatering, bliver det udskiftet med den nyeste version. Alle sikkerhedsblade ligger frit tilgængelige, så værkstedet kan hente dem når som helst. Hvis det ellers bliver husket…

Hvis systematisering af sikkerhedsdatablade ikke står øverst på prioriteringslisten, er der heldigvis hjælp at hente. I FTZ Webkatalog kan værkstedet tilmelde sig en feature, der sørger for det hele. Hver gang et kemiprodukt bliver købt, vil værkstedet automatisk modtage en mail med den nyeste udgave af sikkerhedsdatabladet lige til at printe og sætte i en mappe, der står, hvor kemiprodukterne bliver opbevaret. Det er let, sikkert og opfylder alle lovkrav.

Tilmeld dig allerede i dag via FTZ’s webkatalog – under ”Administration” og vælg herefter ”SDB på mail”
I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net