Sommerdæk

Sommerdæk 2 - hjemmeside.jpg Sommerdæk 3 - hjemmeside.jpg

Kør sommeren sikkert i møde

Hver årstid sine dæk. Det ved vi godt. Her minder vi om hvorfor, det er sådan, og hvad der er værd at være opmærksom på. Så bliver det lettere at vælge de rigtige dæk.
Bremser og dæk er det, der har allerstørst betydning for sikkerheden ved kørsel. Det er særdeles praktisk at kunne bremse op for at undvige en ulykke, mens dækkenes lige så vigtige rolle kræver en lidt længere forklaring. 
Dæk gør en stor forskel for både køreglæde og sikkerhed. Det er dækkets vejgreb, der afgør, om bilen holder kursen ved en hård opbremsning og dermed undviger farer. Vejgrebet afhænger af dækkets struktur og kvalitet, der også påvirker komforten ved kørsel.

Kend dit dæk i dybden
Sommerdæk er modsat vinterdæk opbygget med større og ensartede overflader, der giver mere vejgreb og kørselskomfort på tørre og varme veje. Samtidig har sommerdækket brede og dybe riller, der kan lede vandet væk fra dækkets store overflader, så bilen bremser effektivt, også når vejen er våd.

 
Der er flere ting at se efter ved valg af sommerdæk. Først og fremmest masser af gummioverflade, der sikrer godt vejgreb på tør asfalt og dernæst mønsterdybde, og lovkravet her i Danmark er 1,6 millimeter. Ved at vælge asymmetrisk mønster kan dækkene blive krydsskiftet ved hver 10.000 kilometer fra højre bag til venstre front og omvendt, for at undgå dækstøj og sikre, at dækkene holder længere.

Vælg dæk efter behov
Der er stor forskel på både opbygning og gummiblanding af sommerdæk og vinterdæk, og derfor er det en rigtig god ide at skifte til sommerdæk, når temperaturen stiger, og som tommelfingerregel når den er over syv grader. Intet helårsdæk kan opfylde alle krav som et sæsondæk, hverken i forhold til sikkerhed eller slitage, og det er derfor en god ide at investere i to sæt hjul. 

 
Som med alt andet hænger pris og kvalitet som regel sammen, og med premiummærker som Bridgestone, Pirelli, Michelin og Continental er der garanti for høj kvalitet. Er kørselsbehovet mindre, er for eksempel Firestone et godt bud.
 
Udvalget af budgetdæk er blevet tiltagende udvidet og udviklet på grund af stigende efterspørgsel, og der er også gode dæk at finde i denne kategori. Det er dog ekstra vigtigt at sikre sig, at dækkene lever op til alle krav. FDM har også netop udgivet deres test af sommerdæk. Generelt gælder det, at jo mere kørsel, jo højere dækkvalitet er nødvendig.
I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net